Perancangan Keperluan Takaful – Part 2

Lanjutan daripada tulisan sebelum ini, Perancangan Keperluan Takaful Part-1, berikut adalah jawapan Apis.

1. Berdasarkan keperluan belanja isi rumah Isteri dan anak-anak, Apis anggarkan RM2,000 sebulan adalah mencukupi untuk belanja keperluan isi rumah; belanja dapur, susu, pampers, bil api-air-telefon-internet, dsb. Ini adalah berdasarkan perbelanjaan sekarang dan berikut adalah kiraan menggunakan Financial Calculator Continue reading “Perancangan Keperluan Takaful – Part 2”

Perancangan Keperluan Takaful – Part 1

Apis seorang Jurutera IT di Syarikat MaikelSof.

Boleh tahan juga gaji si Apis nih.
Baru-baru ini, masa submit e-Filing, dia telah mengisytihar pendapatan tahun 2017 kepada LHDN sejumlah RM88,033. Not bad untuk orang muda berumur 34 tahun.

Apis dah kawin. Isteri bekerja sebagai seorang Continue reading “Perancangan Keperluan Takaful – Part 1”

Tips Pengurusan Resit-Resit Perbelanjaan Perniagaan


Perancangan cukai yang baik, merupakan salah satu kunci kejayaan kewangan seorang peniaga. Tapi kali ni tak nak cerita pasal perancangan cukai, sebaliknya nak kongsikan tips-tips untuk simpan urus resit-resit perbelanjaan perniagaan.  Continue reading “Tips Pengurusan Resit-Resit Perbelanjaan Perniagaan”

Perancangan Belanjawan Tahunan Peribadi


Ramai orang mengeluh bila tiba masa nak perbaharui insuran kereta dan road tax,
tak kurang juga bila tiba masa nak tukar tayar kereta,
lebih-lebih lagi kalau kena tukar lebih dari satu tayar sekaligus,
belum cerita bab kena balik kampung sebab hal mustahak di tengah-tengah bulan.

Kita sedia maklum belanja tahunan ni,
Tapi for some reason, kita tak endah untuk bersedia lebih awal,
Kenapa?
“alah! raya lambat lagi”,
“alah! 6 bulan, lama lagi”,
“alah! bunga tayar tu, boleh pergi jauh lagi tu…”

Saya nak kongsikan macam mana saya bersedia menghadapi perbelanjaan tahunan ini. Senang je! Continue reading “Perancangan Belanjawan Tahunan Peribadi”

Ribut – Tuntutan Insuran dan Takaful


Flat Seri Wangi tak terlepas dari terkena penangan ribut pada 05 Mac 2018, sekitar jam 3:00 petang sehingga jam 6:30 petang .

Berikut status kerja-kerja pembersihan yang dilakukan skuad Pantas MBPJ menggambarkan keadaan selepas ribut melanda sekitar kawasan Kota Damansara Continue reading “Ribut – Tuntutan Insuran dan Takaful”