Kisah Benar ~ Tentang Hibah


Antara isu perancangan harta yang hangat dibincangkan online/offline/sideline & ‘on-the-line’ ialah isu Hibah.

Bile sebut isu Hibah,
ade orang akan ingat ke Takaful,
ade orang akan ingat ke hartanah,
TuanPenasihat akan ingat ke LEGO dan syiling peringatan.

Hibah Takaful tidaklah menjadi masalah besar,
ini kerana Hibah Takaful dah memang very clear-cut, sebab telah termaktub dalam Islamic Financial Services Act 2013; rujuk Section 142, Schedule 10, Paragraph 3.

Hibah hartanah ni yang hangat diperdebat.
Disini, kita himpunkan:

  1. pandangan yang pakar,
  2. keputusan Hakim Syarie, dan
  3. contoh Hibah yang memenuhi rukun

Antara soalan yang selalu timbul, boleh ke nak hibah kan sesuatu hartanah tanpa mendaftar pindah milik di pejabat tanah? Hartaguam menjawab soalan ni di status facebook seperti berikut:

Timbul pula persoalan, orang selalu kata, rumah yang belum habis bayar kat bank, rumah tu masih atas nama bank. Nak jadikan cerita, saya cek geran Flat Seri Wangi saya ni, takde pon nama bank! In-fact, nama saya didaftarkan sebagai pemilik bahagian 1/1.

Jadi, macam mana? boleh ke nak hibahkan rumah yang masih dalam gadaian bank? Hartaguam sekalilagi merungkai persoalan ni dalam status Facebook berikut:

Bile Faraid di momokkan oleh segelintir puak pro-Hibah, Hartaguam sekali memberi respon dengan status berikut:

Berikut pula, adalah Keputusan Hakim Syarie dalam Kes-Kes Pengesahan Hibah Ruqba; larat ke baca sampai faham? 😉

Ini pula contoh hibah yang memenuhi rukun:

Pesanan akhir, Wasiat masih penting dan relevan kerana:

  1. Pelantikan Penjaga kepada anak-anak yang masih kecil dibuat dalam dokumen Wasiat, bukan dalam dokumen perisytiharan Hibah.
  2. Senarai hutang-hutang yang belum langsai; juga tidak disenaraikan dalam dokumen perisytiharan Hibah
  3. Siapkan dulu Wasiat, perisytiharan Hibah boleh dikemudiankan.

Secara peribadi, TuanPenasihat lebih prefer Amanah (Trust) sebagai instrumen perancangan harta; berkali ganda lebih fleksibel jika dibandingkan dengan Hibah. Another topic for another day 🙂

=============================//
Update 22 October 2017 [PENTING]
=============================\\

 

Jika Kamu Bersyukur
M.K. Anwar Rangkuti, AFPM
|| Chief Digital Curator,  SolidusDenarius.com
|| Supreme Content Commander,  TuanPenasihat.com
|| Licensed Financial Planner #eCMSRL/B6984/2016
|| Ejen Pemasaran Online SSPN-i #000006093
|| FIMM UTC #043-0-21048 || FIMM PRC #P-043-0-20218
|| FPAM #015579
|| Tel: +60-12-7700721 [Telegram]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *