Semakan Saham Patuh Syariah

Aku ni dulu Ostad (hachum!) So Halal Haram ni, pada aku, bukan setakat tak makan khinzir atau tak minum arak je.
Halal Haram juga bukan saja setakat memastikan daging hidangan makanan kite at least disembelih oleh Ahli Kitab (اهل الكتاب);

Setiap tahun, hujung Bulan Mei dan hujung bulan Oktober, Suruhanjaya Sekuriti akan keluarkan senarai kaunter-kaunter saham yang Patuh Syariah. Setakat hari ni, semua pegangan saham aku masih lagi dalam status Patuh Syariah.

So, kalau korang baru nak berjinak-jinak beli saham, this is a good list to start with. Kalau korang dah pro pelaburan saham, audit lah pegangan saham masing-masing untuk memastikan kepatuhan Syariah.

SC-Syariah-Compliant-Securities-as-at-27-May-2016

 

Kalau belum berani melabur directly ke pasaran saham, jom kite pi KFC, sembang ngan aku alternatif pelaburan yang padan dengan risk profile masing-masing.

 

Jika Kamu Bersyukur, Syukur

M.K. Anwar Rangkuti, AFPM
|| Chief Digital Curator,  http://SolidusDenarius.com
|| Supreme Content Commander,  http://HujanEmas.com
|| FPAM #015579
|| FIMM UTC #043-0-21048 || FIMM PRC #P-043-0-20218
|| Tel: +60-12-7700721 [Telegram/ Whatsapp]

Riba Free Muslim
Riba Free Muslim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *