Perancangan Belanjawan Tahunan Peribadi


Ramai orang mengeluh bila tiba masa nak perbaharui insuran kereta dan road tax,
tak kurang juga bila tiba masa nak tukar tayar kereta,
lebih-lebih lagi kalau kena tukar lebih dari satu tayar sekaligus,
belum cerita bab kena balik kampung sebab hal mustahak di tengah-tengah bulan.

Kita sedia maklum belanja tahunan ni,
Tapi for some reason, kita tak endah untuk bersedia lebih awal,
Kenapa?
“alah! raya lambat lagi”,
“alah! 6 bulan, lama lagi”,
“alah! bunga tayar tu, boleh pergi jauh lagi tu…”

Saya nak kongsikan macam mana saya bersedia menghadapi perbelanjaan tahunan ini. Senang je! Continue reading “Perancangan Belanjawan Tahunan Peribadi”