KISAH BENAR ~ PruBSN Takaful

Pada satu masa dulu, aku seorang pelanggan tetap majalah Personal Money. Setiap bulan confirm tak miss beli. At one point terus sign up annual subscription.

Antara paparan artikel yang paling aku ingat sampai hari ni ialah kisah seorang perempuan yang ada perlindungan insuran, dia kena kanser, dia terima rawatan, kanser dia dah baik & pulih (remission status). Lepas tu dia mohon perlindungan insuran tambahan, insuran tak nak cover kanser, tapi selepas rayuan, membuktikan active lifestyle dia panjat bukit panjat gunung sana sini (termasuk gunung Kilimanjaro kalau aku tak salah ingat), selain pembuktian remission status dari pihak doktor. Dengan semua itu, pihak insuran decided untuk memberi insuran cover termasuk sakit kanser.

Kisah perempuan tu disampaikan sebagai sebahagian daripada cover story pada bulan tu berkenaan perlindungan insuran. Kisah tu secara Continue reading “KISAH BENAR ~ PruBSN Takaful”

Perancangan Keperluan Takaful – Part 2

Lanjutan daripada tulisan sebelum ini, Perancangan Keperluan Takaful Part-1, berikut adalah jawapan Apis.

1. Berdasarkan keperluan belanja isi rumah Isteri dan anak-anak, Apis anggarkan RM2,000 sebulan adalah mencukupi untuk belanja keperluan isi rumah; belanja dapur, susu, pampers, bil api-air-telefon-internet, dsb. Ini adalah berdasarkan perbelanjaan sekarang dan berikut adalah kiraan menggunakan Financial Calculator Continue reading “Perancangan Keperluan Takaful – Part 2”

Perancangan Keperluan Takaful – Part 1

Apis seorang Jurutera IT di Syarikat MaikelSof.

Boleh tahan juga gaji si Apis nih.
Baru-baru ini, masa submit e-Filing, dia telah mengisytihar pendapatan tahun 2017 kepada LHDN sejumlah RM88,033. Not bad untuk orang muda berumur 34 tahun.

Apis dah kawin. Isteri bekerja sebagai seorang Continue reading “Perancangan Keperluan Takaful – Part 1”