KISAH BENAR ~ PruBSN Takaful

Pada satu masa dulu, aku seorang pelanggan tetap majalah Personal Money. Setiap bulan confirm tak miss beli. At one point terus sign up annual subscription.

Antara paparan artikel yang paling aku ingat sampai hari ni ialah kisah seorang perempuan yang ada perlindungan insuran, dia kena kanser, dia terima rawatan, kanser dia dah baik & pulih (remission status). Lepas tu dia mohon perlindungan insuran tambahan, insuran tak nak cover kanser, tapi selepas rayuan, membuktikan active lifestyle dia panjat bukit panjat gunung sana sini (termasuk gunung Kilimanjaro kalau aku tak salah ingat), selain pembuktian remission status dari pihak doktor. Dengan semua itu, pihak insuran decided untuk memberi insuran cover termasuk sakit kanser.

Kisah perempuan tu disampaikan sebagai sebahagian daripada cover story pada bulan tu berkenaan perlindungan insuran. Kisah tu secara Continue reading “KISAH BENAR ~ PruBSN Takaful”

Komitmen Bebas RIBA


Malam kelmarin, ada pertikaian di mesyuarat AJK Flat Seri Wangi. TuanPenasihat berkeras tak mahu terlibat sama menyumbang kepada fire insurance untuk blok kediaman Flat Seri Wangi atas dasar insuran itu HARAM. Kemudian, ade pula committee bertanya soalan-soalan berikut dalam nada seperti hendak menrendah-rendahkan intelek TuanPenasihat; omputeh kata “snide comment“. So ape yang ditanya? Continue reading “Komitmen Bebas RIBA”