Tentang Persaraan – Sudah Bersedia?


Aku ni, jarang baca surat khabar. Hari-hari weekdays, kalau belek surat khabar (online), sekadar nak tahu paras KLCI dan nak tahu syarikat mana dapat projek ape. Itu sahaja.

Semalam (mungkin kelmarin), terlintas di news-feed FB aku headline Utusan Online tentang persaraan, dah dua minggu dah berita ni rupanya. Memang menarik isu ni. Ini merupakan isu yang orang muda tak nak amik tahu, orang yang dah di pertengahan kerjaya sudah tahu tapi tak mau tahu lebih lanjut, dan kaki-tangan kerajaan merasakan tak perlu tahu.

Lain orang, lain bebanan hari tua nya. Begitulah juga perancangan persaraan, lain orang, lain keperluan tabung persaraannya.

 

 

 

 

Aku rasa, ada baiknya korang download naskah Ringgit Oktober 2012 yang membincangkan dengan lebih mendalam tajuk persaraan

Ringgit Oktober 2012 - Adakah Simpanan KWSP Mencukupi Untuk Persaraan

Korang macam mana? dah bersedia nak pencen?

 

 

Boleh download laporan Khazanah Research Institute di sini.

Teruskan membaca sambungan tulisan ni di VisiKewangan.com

 

Jika Kamu Bersyukur

M.K. Anwar Rangkuti, AFPM
|| Chief Digital Curator,  SolidusDenarius.com
|| Supreme Content Commander,  TuanPenasihat.com
|| Licensed Financial Planner #eCMSRL/B6984/2016
|| Ejen Pemasaran Online SSPN-i #000006093
|| FIMM UTC #043-0-21048 || FIMM PRC #P-043-0-20218
|| FPAM #015579
|| Tel: +60-12-7700721 [Telegram]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *