Bitcoin != FinTech


[Update 15 November 2018]

Mereka sebulat suara berkata,

“Bitcoin is the future
“Bitcoin is the selamat”
“Bitcoin is the bukan duit piat (macam Ringgit)”
“Bitcoin is the FinTech” (kepala bana hang!)

OK! OK! sebelum kite kata itu ini begitu begini, mari kite ta’aruf dulu apemende Bitcoin nih


Begitulah sedikit sebanyak “How it works” Bitcoin ni.

So, ape hukum Bitcoin ni?

Kalau tuan-tuan jenis yang mencintai ilmu, ini jawapan panjang dari muamalat.my:

Ini pula Fatwa Bitcoin terkini (15 November 2018) dari Mufti Wilayah Persekutuan

Tapi, kalau tuan-tuan prefer, jawapan straight-to-the-point, ini jawapan Ustaz LaRiba:

Bila ade Ustaz dalam bidang Fiqh Mu’amalat kata ‘Tidak Patuh Syariah’, ramai la yang melenting, kan? Kelakar jugak la bile aku baca 93++ komen dan Reply yang ada.

Tak kurang juga yang confuse mengatakan Bank Negara Malaysia (BNM) sudah menerima Bitcoin kononnya dengan tertubuhnya kumpulan penggerak dalam BNM “… yang akan bertanggungjawab terhadap perumusan dan penambahbaikan dasar pengawalseliaan bagi memudahkan penerapan inovasi teknologi dalam industri kewangan Malaysia”.

 

Hello brader, FinTech dengan Bitcoin takde kene-mengena, OK!

Dan kepada mereka yang berpegang dengan hujah , “Bitcoin is the selamat”, Nah! ambik ubat:

Macam Air Terjun, teringat kelas Software Engineering masa 2nd Year dulu
Macam Air Terjun, teringat kelas Software Engineering masa 2nd Year dulu

Berikut pula dilaporkan pada 22 Jun 2017:

Berikut kenyataan Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase pada 12 September 2017:

Kalau dah insaf, pandai-pandailah cari aku nanti. But for now, Selamat Maju Jaya, E-Class dari

 

Jika Kamu Bersyukur
M.K. Anwar Rangkuti, AFPM
|| Chief Digital Curator,  SolidusDenarius.com
|| Supreme Content Commander,  TuanPenasihat.com
|| Licensed Financial Planner #eCMSRL/B6984/2016
|| Ejen Pemasaran Online SSPN-i Plus #000006093
|| FIMM UTC #043-0-21048 || FIMM PRC #P-043-0-20218
|| FPAM #015579
|| Tel: +60-12-7700721 [Telegram]

Jerry Maguire ~ Show me the money

 


2 Replies to “Bitcoin != FinTech”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *