Morningstar 101


Sekarang ni, baru hujung bulan May 2016. Separuh pertama tahun 2016 pun belum cecah garisan penamat lagik. With that in mind, kalau aku kata, ade dana Unit Trust kat Malaysia ni, di mana pelaburnya dah untung lebih dari 45% bagi tahun 2016 sahaja (year to date), korang percaya tak?

Sensitif tajuk ni. kalau takde bukti aku boleh dicop sebagai scammer. Nak tau tak cemane nak check unit trust mane yang paling perform ‘Year to Date’?

Ikuti langkah-langkah berikut:

  1. pergi ke website Morningstar Malaysia
  2. click Funds:Best YTD 
Morningstar ~ Funds Best Year to Date
Morningstar ~ Funds Best Year to Date

Dan hasilnya:

Morningstar-28-May-2016-Best-Funds-Year-to-Date

Cuba zoom sehingga 150%-160%, kasi clear sket 🙂

Kenape? Tak percaya?

ps: AmPrecious Metals adalah dana Patuh Syariah.

 

Jika Kamu Bersyukur, Syukur

M.K. Anwar Rangkuti, AFPM
|| Chief Digital Curator,  SolidusDenarius.com
|| Supreme Content Commander,  TuanPenasihat.com
|| Licensed Financial Planner #eCMSRL/B6984/2016
|| Ejen Pemasaran Online SSPN-i #000006093
|| FIMM UTC #043-0-21048 || FIMM PRC #P-043-0-20218
|| FPAM #015579
|| Tel: +60-12-7700721 [Telegram]

Riba Free Muslim
Riba Free Muslim

2 Replies to “Morningstar 101”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *